Er staat een code (vb. 01.06) op mijn rijbewijs, moet ik dit naleven?

U kan op uw rijbewijs één of meerdere codes hebben staan, in dat geval heeft u een rijbewijs met voorwaarden of beperkingen. Deze worden bepaald op basis van uw lichamelijke en geestelijke toestand, rekening houdend met de risico’s, omstandigheden en gevaren eigen aan het besturen van een bepaald motorvoertuig. Deze voorwaarden en beperkingen kunnen onder meer betrekking hebben op uw rijbewijscategorie of subcategorie, het type voertuig, de gebruiksvoorwaarden, het ogenblik van gebruik, waar u zich  mag begeven, de geldigheidsduur, het gebruik van een orthese of prothese…

Een voorbeeld is code 01.06. Dit wil zeggen dat u enkel een motorvoertuig mag besturen indien u uw bril of contactlenzen draagt. Een ander voorbeeld is code 05.01. Dit betekent dat u enkel aan het verkeer mag deelnemen van één uur na zonsopgang tot één uur voor zonsondergang.

Indien u de codes niet naleeft, dan rijdt u zonder een geldig rijbewijs (waarvoor een beboet kan worden) en zonder dekking van uw verzekeringsmaatschappij, zelfs al is uw verzekeringsbewijs nog geldig.